Afname instructies

Onze DNA-test is eenvoudig zelf uit te voeren met behulp van de volgende instructies. De analyse in het lab zal zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd zodra wij de staartharen en formulieren van u ontvangen hebben.

Aan het opsturen zijn geen verzendkosten verbonden. Deze kunt u gratis verzenden naar het volgende antwoordnummer:

Omnigen t.a.v. Anigen
Antwoordnummer 14003
2645 ZZ Delfgauw

Stappenplan Afname

Over WFFS

Het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) is een erfelijke fatale aandoening die kan optreden bij warmbloed veulens. De belangrijkste afwijking is dat de huid bijzonder elastisch is en gemakkelijk scheurt. Hierdoor kunnen zomaar wonden ontstaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat de veulens gewrichten overstrekken. 

WFFS is helaas niet te behandelen en doorgaans sterven veulens voor de geboorte of één tot twee weken na de geboorte als ze deze overleven. Daarom wordt het aangeraden om uw paard voor het fokken te screenen op WFFS-dragerschap om verdere verspreiding van deze ziekte in de paardenpopulatie te voorkomen.

De meeste erfelijke genetische aandoeningen worden recessief geërfd, en dit geldt ook voor WFFS. Paarden hebben, net zoals mensen, twee versies van elk gen: ze krijgen er één van de merrie en één van de hengst. Recessief houdt in dat het hebben van een schadelijke variant van een gen, in dit geval de WFFS-variant, niet altijd resulteert in een ziek dier. Het paard zal alleen WFFS ontwikkelen wanneer het van beide ouders de WFFS-variant, en dus niet de gezonde variant, heeft gekregen.

Er zijn een paar scenario’s mogelijk die verschillende combinaties tussen gezonde varianten en WFFS-varianten opleveren:

  1. Beide ouders zijn drager van de WFFS-variant
  2. Één ouder is drager van de WFFS-variant
  3. Geen een van de ouders is drager van de WFFS-variant

Beide ouders zijn drager van de WFFS-variant

In het geval van het eerste scenario is er 25% kans dat het nageslacht ziek is en dus WFFS zal ontwikkelen, 50% kans op dragerschap waarbij het veulen geen symptomen zal ondervinden maar de ziekmakende variant wel kan doorgeven aan nageslacht, en 25% kans op een gezond dier.

Één ouder is drager van de WFFS-variant

In het geval van het tweede scenario, waarbij een drager en een niet-drager worden gekruist, is er 50% kans dat het veulen geen WFFS-variant bezit en dus geen drager is, en 50% kans dat het veulen wel een drager is, maar geen symptomen zal ondervinden maar de variant wel kan doorgeven aan nageslacht.

Samenwerkingen

Lijkt het u leuk om met uw dier mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? Om een studie uit te voeren hebben we vaak alleen een paar haren nodig. Daarnaast willen we graag gedetailleerde informatie over verschillende eigenschappen en aandoeningen van het paard verzamelen. Hiervoor hebben wij een vragenlijst opgesteld. Heeft u interesse? Neem dan contact op via .

Wilt u uw data laten analyseren door onze wetenschappers of bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Anigen biedt verschillende mogelijkheden wat betreft bio-informatica consultancy en genetisch onderzoek.

De onderzoeksactiviteiten van Anigen zijn gericht op het onthullen van de genetische achtergrond van bepaalde aandoeningen en eigenschappen van dieren. Vooralsnog richten wij ons op paarden. Door middel van onze studies proberen we bijvoorbeeld vast te stellen waar in het DNA de variaties liggen voor het ontwikkelen van:

  • Een ziekte;
  • Een bepaald gedragskenmerk;
  • De basis voor prestaties in de sportwereld.


We gebruiken voornamelijk de Illumina technologie om zelf dieren te genotyperen of we maken gebruik van openbare databases. We voeren genoomwijde associatiestudies uit, ontwikkelen nieuwe algoritmes en passen ze toe. We hebben de expertises in huis om met de volgende typen data te werken:

  • Genotypes;
  • RNA-sequencing;
  • Microbioomsamenstelling;
  • DNA-methylatie.


De projecten doen we in samenwerking met andere commerciële en academische partijen. Daarbij hebben we regelmatig stagiaires op de afdeling om een genetische studie uit te voeren.

Kunnen wij u bij uw studie helpen met advies of data-analyse? Ziet u mogelijkheden tot samenwerking met betrekking tot genetisch onderzoek bij dieren? Neem dan contact met ons op via .