FAQ

Het is aanbevolen om uw paard te laten testen voordat u begint met fokken, zodat u te weten komt of uw paard drager is. Hierdoor zal dragerschap in de loop der jaren zeldzamer worden, doordat de ziekte uit de populatie verdwijnt.

Na ontvangst van uw sample duurt het doorgaans 4 weken of minder. Neem contact met ons op via als u op de hoogte gesteld wil worden over de huidige levertijd. Dit kunt u ook doen als er spoed achter zit. Mogelijk moet er in dit geval een hoger bedrag in rekening worden gebracht voor het uitvoeren van de test.

Als beide ouders juist getest zijn voor WFFS-dragerschap en negatief getest zijn heeft is uw veulen geen drager van de WFFS-variant. Als één van de ouders drager is van de WFFS-variant is er een kans van 50% dat het veulen ook drager is van de WFFS-variant. Als beide ouders drager zijn van de WFFS-variant is er een kans van 50% dat het veulen drager is en van 25% dat het veulen zal lijden aan WFFS.

WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) is een fatale erfelijke afwijking waarbij warmbloed veulens voor, of kort na de geboorte afwijkingen vertonen. Als beide ouders drager zijn van de aandoening is er een kans van 25% dat het veulen aan de ziekte zal lijden. De belangrijkste afwijking is dat de huid bijzonder elastisch is en gemakkelijk scheurt. Hierdoor kunnen zomaar wonden ontstaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat de veulens gewrichten overstrekken. WFFS is niet te behandelen en doorgaans sterven veulens één tot twee weken na de geboorte.

Op de ziekte kan non-invasief worden getest, hierdoor is het gemakkelijk om mogelijk onnodig lijden te voorkomen. Daarnaast zal dit op de lange termijn ook zorgen voor een gezondere fok populatie waar dragerschap van WFFS steeds minder voor zal komen.

Voor het prepareren van het paardenhaar sample hoeft u niks van ons te ontvangen. Alle informatie, instructies en formulieren die hiervoor nodig zijn kunt u vinden op onze website.

Ons lab protocol is gevalideerd door een gecertificeerd laboratorium in Nederland waar onze testen ook worden uitgevoerd. Hierdoor kan de WFFS test die wij aanbieden worden gezien als zeer betrouwbaar.

Uitslagen van de test worden enkel gedeeld met de klant. Op verzoek van de klant kunnen wij de resultaten echter wel delen

Dit is mogelijk. Let hierbij dan wel op dat er in dit specifieke geval extra eisen gelden. Het haarmonster moet namelijk afgenomen zijn door een dierenarts die een Verklaring Getuige Monstername KWPN heeft ingevuld en ondertekend